Exposició “Pura belleza”, de John Baldessari, al MACBA

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona acull aquest cop la major exposició retrospectiva de l’artista californià John Baldessari, nascut al 1931, que actualment viu i treballa a Santa Monica. Aquesta mostra acull més de 130 obres d’entre el 1962 i el 2009, i estarà disponible al museu entre l’11 de febrer i el 25 d’abril. Amb humor i ironia, qüestiona les regles històriques acceptades sobre “com fer art” amb tot un seguit de fotografies, pintures, escultures, música i vídeos. La exposició en si s’estructura de forma cronològica, i comença amb les seves obres dels anys 60, quan exercia de pintor i produïa, sobre tot, olis sobre tela.
A la primera sala es poden observar algunes de les obres que es van salvar de la crema del “Cremation Project”, gràcies al descuit del propi artista, que les va oblidar al garatge de la seva germana, entre el maig de 1953 i el març del 1966. Aquesta obra marca el renaixement artístic de Baldessari, una acció amb la que va voler celebrar la seva mort com a pintor.
Es mostren també obres com “I Will Not Make Any More Boring Art”, un vídeo en el que una mà escriu durant 13 minuts la frase “no tornaré a fer art avorrit”, com si fos un càstig, i “I Am Making Art” (1971), en el que Baldessari es mou amb gestos espasmòdics mentre repeteix, durant 18 minuts, que està “fent art”.
Més endavant es mostra la seva fascinació per la fotografia documental i el llenguatge amb “Comissioned Pintings” (1969), en la que l’autor es burla de la crítica de Al Held, que afirmava que l’art conceptual consistia només en senyalar coses. Amb “Art Lesson” (1964) i “Art Lesson #3”(1967) ridiculitza finalment els manuals d’art.
Continua el seu recorregut mostrant “Furrowed Eyebrows and Raised Foreheads” (2009), que combina fotografies de cares i cossos coberts de pintura com a forma d’exploració del cos a través de la fragmentació.
Aquesta exposició ha passat ja per la Tate Modern de Londres i, rere el seu pas per Barcelona, anirà a Los Angeles Country Museum i al MOMA de Nova York.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada